h1

makaron udon ze szparagami i łososiem w zalewie sezamowej

Maj 16, 2011

Sezon na szparagi w pełni, to korzystamy. Najefektowniej prezentują się szparagi zielone, z nimi chyba też jest większe prawdopodobieństwo udanego ugotowania:)

Składniki:

– makaron udon
– łosoś (filet)
– szparagi zielone
– papryczka chilli
– imbir
– olej sezamowy
– sezam
– starta skórka cytryny
– łyżka śmietany
– pieprz, sól do smaku

Szparagi przygotowujemy zgodnie z „zasadą na 3”, już tu kiedyś podawaną, czyli dzielimy na 3 cześci, końcową wyrzucamy, środkową kroimy na małe kawałki, a górną zostawiamy w całości. Gotujemy te szparagi chwilę, najlepiej na parze.

Łososia kroimy na mniejsze porcje (chyba na porcje lepiej niż na małe kawałki), zalewamy łyżką oleju sezamowego, dodajemy starty imbir, 2 łyżki skórki z cytryny, posiekaną papryczkę, ziarna sezamu i odstawiamy w takiej zalewie na chwilę do lodówki.

Potem smażymy łososia na patelni, dodajemy łyżkę śmietany, aż zrobi się taki trochę sos.

Gotujemy makaron (ten udon uważamy za udany wybór:), ale inny też mógłby być) i po ugotowaniu łączymy z łososiem i szparagami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: