h1

naleśniki z ciecierzycą

Maj 9, 2011

Zawsze śmiałam się z przepisów mojej babci, w których występowało określenie „mąki, ile zabierze” ale wygląda na to, że mój przepis na naleśnikowe ciasto wpisuje się w ten klimat. Zazwyczaj biorę jedno jajko, letnią wodę pół na pół z mlekiem – tak mniej więcej 1/2 litra w sumie. Do tego sypię „mąki, ile zabierze” – czyli tyle, żeby ciasto miało właściwą konsystencję – było lejące, nie za gęste – mniej więcej takie, jak śmietana. Na koniec odrobina soli, do smaku – o ile nie planujemy naleśników z nutellą:) Czasem dodaję też kurkumę, ale to tylko dla efektów wizualnych – naleśniki mają wtedy taki żółty kolor jak na obrazku. Po wymieszaniu wszystkich składników dobrze jest odstawić ciasto tak mniej więcej na godzinę.

Farsz jest polem do popisu czy też ułańskiej fantazji – tutaj polecam wersję z ciecierzycą, pomidorami i bazylią i mozzarellą.

Ciecierzycę czerwoną gotujemy, pomidory obrane ze skórki podsmażamy na patelni, łączymy te składniki, dodajemy bazylię, nakładamy na usmażone naleśniki, a na wierzch pokrojone plasterki mozzarelli, sól, pieprz. I już gotowe.

/ełos

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: