
sałatka z krewetkami, szpinakiem i… sokiem z pomarańczy
Styczeń 31, 2011Ta sałatka przykuła mój wzrok na Kwestii Smaku: połączenie krewetek, szpinaku, ananasa – w marynacie z imbiru, chilli i soku z pomarańczy? hmmm. Ciekawe. Efekt?
Zrobiłam sałatkę trochę inaczej niż w oryginale (jakże by inaczej:)) – po prostu wymieszałam wszystkie składniki.
Potrzebujemy:
– krewetki – kupiłyśmy takie małe, koktajowe
– świeży szpinak
– trochę sałaty lodowej albo innej
– ananasa z puszki
– kolendrę, miętę
– chili (papryczkę i płatki)
– starty imbir
– 3 łyżeczki soku pomarańczowego
– 3 łyżeczki dżemu pomarańczowego
– sporą czerwoną cebulę
Zaczynamy od przygotowania marynaty: mieszamy dżem, sok z ziołami, startym imbirem i chilli. Tu w sumie ilość chili zależy od uznania i odporności:) Ja dałam pół papryczki i łyżeczkę płatków. Moim zdaniem było w sam raz, ale nie było to ostre wcale. Dodajemy jeszcze łyżkę oliwy.
Krewetki rozmrażamy, usuwamy ogonki czy co tam jeszcze i polewamy połową marynaty.
W między czasie przygotowujemy sobie szpinak, sałatę, ananasa, drobniutko pokrojoną cebulę.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy krewetki razem z marynatą i chwilę smażymy.
Po przestudzeniu łączymy z pozostałymi składnikami.
Na koniec dodajemy pozostałą marynatę i mieszamy.
dobre było:)