h1

sałatka z krewetkami, szpinakiem i… sokiem z pomarańczy

Styczeń 31, 2011

Ta sałatka przykuła mój wzrok na Kwestii Smaku: połączenie krewetek, szpinaku, ananasa – w marynacie z imbiru, chilli i soku z pomarańczy? hmmm. Ciekawe. Efekt?

Zrobiłam sałatkę trochę inaczej niż w oryginale (jakże by inaczej:)) – po prostu wymieszałam wszystkie składniki.

Potrzebujemy:

– krewetki – kupiłyśmy takie małe, koktajowe
– świeży szpinak
– trochę sałaty lodowej albo innej
– ananasa z puszki
– kolendrę, miętę
– chili (papryczkę i płatki)
– starty imbir
– 3 łyżeczki soku pomarańczowego
– 3 łyżeczki dżemu pomarańczowego
– sporą czerwoną cebulę

Zaczynamy od przygotowania marynaty: mieszamy dżem, sok z ziołami, startym imbirem i chilli. Tu w sumie ilość chili zależy od uznania i odporności:) Ja dałam pół papryczki i łyżeczkę płatków. Moim zdaniem było w sam raz, ale nie było to ostre wcale. Dodajemy jeszcze łyżkę oliwy.

Krewetki rozmrażamy, usuwamy ogonki czy co tam jeszcze i polewamy połową marynaty.

W między czasie przygotowujemy sobie szpinak, sałatę, ananasa, drobniutko pokrojoną cebulę.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy krewetki razem z marynatą i chwilę smażymy.

Po przestudzeniu łączymy z pozostałymi składnikami.

Na koniec dodajemy pozostałą marynatę i mieszamy.

Reklamy

One comment

  1. dobre było:)



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: