h1

zupa rybna

Styczeń 5, 2011

W wielu rejonach Polski zupa rybna to typowo wigilijne danie, mnie jednak nieodłącznie kojarzy się z wizytami u Kamilosa w Sopocie – to właśnie w sopockiej tawernie nad morzem jadłam najlepszą zupę rybną. Ha! Najlepszą do czasu odkrycia tej!

  • ok. 20 krewetek (mrożone są jak najbardziej ok)
  • 500 g filetów ryby bez ości (np. dorsza, mintaja)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 300 ml bulionu jarzynowego, łagodnego
  • 1 łyżka sosu rybnego (niekoniecznie)
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka masła

Krewetki zalać wrzątkiem, po chwili odcedzić, skropić cytryną.Oderwać ogonki i oprószyć solą. Filety opłukać, osuszyć, wyjąć ości i  pokroić w 2 – 3 cm kostkę, oprószyć solą.

W sporym garnku przysmażyć na oliwie cebulkę i czosnek, dodać chilli i słodką paprykę, potem pomidory z puszki (rozdziabawszy je nieco) , dodać bazylię, paprykę pokrojoną w małe kawałki, wlać bulion. Dodać jeszcze kilka łyżek oliwy z oliwek, sos rybny i sok z cytryny, a na koniec dodać krewetki i ryby. Wszystko delikatnie wymieszać i gotować 10-15 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: