h1

Drożdżówka ze śliwkami

Wrzesień 13, 2010

Daleko mi jeszcze do bogini piekarnika, ale się staram poznawać tajniki związane z ciastami. Chciałam upiec drożdżówki, a miałam smaka na śliwki to właśnie na takie kombo padło.

drożdżówka

Dziwna sprawa, bo po upieczeniu ciacha dowiedziałam się że drożdżowe ciasto ugniata się długo, aż ręka a ja wymieszałam delikatnie jak biszkopt (bo podobno biszkopt tak trzeba delikatnie bełtać bo puszystość traci) i bądź tu mądry:)

Przepisu szukałam długo, najbardziej intrygujący był ten z puree z ziemniaków, ale nie posiadałam…. W końcu skorzystałam z tego na White Plate

Ciacho:

250 ml mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
1 jajko
450 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
40 g drobnego cukru
40 g masła
20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant

Kruszonka:

50 g mąki
25 g cukru
25 g zimnego masła
szczypta soli

Po wyciągnięciu z piekarnika były super:) Miały fantazyjne kształty:) no w sumie spoko to pieczenie! Resztę rozdałam wszystkim dookoła:)

/surów

Reklamy

One comment

  1. Jeszcze mi się przypomniało, że pod owoc dobrze jest wsypać odrobinę bułki tartej, a wierzch ciasta posmarować przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem 🙂
    A śliwki miałyście węgierki czy inne?



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: