h1

Wanaan czyli chińskie danie na szybko

Wrzesień 5, 2010

Wanaan znaczy dobranoc, jak nas poinstruował Martos. Ale że jest to jedyne chińskie słowo jakie mam w pamięci, nasze danie równie dobrze może się tak nazywać:)

Składniki:

– makaron chiński
– kilka marchewek
– pietruszka
– seler
– pół cukini
– pół kapusty pekińskiej
– cebula
– por
– kiełki strir fry na patelnie
– pędy bambusa, ze słoika
– sezam

Makaron ugotować, warzywa przysmażyć na woku – na dużym ogniu, szybko, ciągle mieszając. Kolejność dodawania warzyw ma znaczenie, oczywiście – zaczynamy cebuli, potem te twardawe – marchewka, pietruszka, seler. Na końcu te miękkie. Można by jeszcze brokuły dodać, ale akurat nie miałyśmy:)

Był jeszcze kurczak przysmażony na patelni, ale to oczywiście opcjonalnie.

W sumie na drugi dzień, jak się trochę przeżarło, było jeszcze lepsze 🙂

Reklamy

2 Komentarze

  1. Moja modyfikacja: nie kupiłam kapusty pekińskiej i kiełków, celowo nie dodałam też cebuli i pora, bo dla mojej siostry to rzeczy niejadalne, makaron zamieniłam na ryż, sezam zamieniłam na słonecznik, a w ramach sosiku wymieszałam trochę wody + łyżki sosu sojowego + 2 łyżki masła orzechowego (takiego prawdziwego, broń Boże Nutella). Wyszło spoko 🙂


  2. To pisałam ja, Dro 🙂



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: