h1

Panna cotta wersja z agar agar, bez żelatyny

Sierpień 31, 2010

no nic dodać nic ująć:) jak wersja vega to już na maksa! Było to tak… luźno rzucony pomysł – zróbmy panne cotta! Ok! o NIE! to ma żelatynę! … no ale nie takie bryły były! internet to wór a w nim rozwiązanie na prawie wszystkie problemy. I udało się i tym razem! Substytutem żelatyny dla wegetarian jest jakiś glon o wdzięcznej nazwie agar agar:)

i udało się…

panna cotta

.. prawie… ale o tym już ełos, bo to on miał o tym pisać:) zapomniało mi się:)

Tu Ełos nadaje:)

Przepis na panna cotta zaczerpnęłyśmy z internetu, z bloga Whiteplate, ale nie ma co, clue naszych zmagań to agar agar!

(proporcje tak na 4 porcje)

– 250 ml gęstej śmietany
– 250 ml mleka
– 100g cukru pudru
– laska wanilii
– 2 łyżeczki agar agar (nigdzie nie mogłam znaleźć informacji, w jakich proporcjach ten agar agar stosować zamiast żelatyny i dałam za dużo, bo 4 łyżeczki – stąd właśnie to „prawie”)

Agar agar zalać odrobiną wody i rozpuścić w ciepłym mleku. Śmietanę zmieszać z cukrem i zagotować. Wyciągnąć ziarenka z wanilii i razem z laską zagotować ze śmietaną. Potem tą resztkę laski wanilii trzeba wyciągnąć. Połączyć wszystko z mlekiem i rozlać do naczynek (mogą być np. filiżanki). Odstawić do ostygnięcia a potem wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: