h1

Akcja tort dla Marzenki:) – żeby nie było że nie było tortu!

Sierpień 31, 2010

Plan chodził mi po głowie już od jakiegoś czasu, bo jak nie przepadam za deserami tak tort bezowy pozostał w mych wspomnieniach jako coś naprawdę pysznego. Próba szukała okazji, urodziny i to okrągłe Marzenkosa spadła jak z nieba:)

Przepis zaczerpnięty ze „Zwierciadła”.

Składniki:

  • 12 białek
  • 500 g cukru
  • kostka masła
  • 125 g cukru pudru
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 120 ml soku pomarańczowego (może być wyciskany ze świeżych)
  • 120 ml likieru cointreau
  • 2 łyżeczki  startej skórki pomarańczowej
  • płatki migdałowe
  • kakao

Białka ubijamy na pianę, musi być mega sztywna dodajemy cukier i ucieramy. I to jest już beza właściwa. Trzeba ją upiec. Tu chyba jest klucz do sukcesu. Piecze się to długo koło 2 godzin, w temperaturze 150 st.   Krem ucieramy masło miękkie z cukrem. Potem dodajemy śmietankę i ucieramy mikserem, potem sok i na końcu starta skórka.

No i niby wszystko pięknie ładnie, ale ja przycięłam komara, ełos ratował sytuację i nie ukrywajmy nie wyszło to jakoś najlepiej:) Trzeba jeszcze tu popracować – ale nie poddam się! Kiedyś zrobię idealny bezowy tort:) Na szczęście ten był fotogeniczny:)

tort bezowy

Z bezowym tortem pojawił się problem z 12 żółtkami:) Ale nie ma problemów nie do rozwiązania…  Omlet powstał! nieco żółciutki, ale również fotogeniczny:)

omlet

STO LAT MARZENKOS!

/surów

Reklamy

One comment

  1. Dziękuję!!! Na podium si wdrapuję i wszystkim Wam dziękuję 🙂 Dziękuję!!!
    Wygląda apetycznie 😉



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: