h1

Tarta z kurkami, kozim serem i rukolą

Sierpień 15, 2010

Niektórzy przesyłają mmsy z gigantycznymi podgrzybkami, ja jednak wolę zostać przy kurkach:) Pomysł na tartę z kurkami chodził za mną od jakiegoś czasu. W końcu zrealizowałyśmy go wspólnymi siłami. Po zjedzeniu przyszła refleksja, że przydałby się jeszcze śmietanowo-ziołowy sos do tego. Ale to jak zwykle na następną próbę:)

Jak widać już na drugim zdjęciu, niektórzy nie wytrzymali z podjadaniem:)

Robiąc ciasto skorzystałyśmy z przepisu na Kwestii smaku – jest naprawdę dobry i bardziej ekonomiczny niż wersja Jamiego. Tylko nasza forma była większa i te proporcje były akurat na jedno ciasto:) .

W czasie, kiedy ciasto czekało w lodówce, przygotowałyśmy resztę. Muszę przyznać, że czyszczenie kurek pędzelkiem było trochę przytłaczające, więc nieco złamałyśmy zasady i umyłyśmy je (podobno się nie myje, bo nabierają wody). A reszta?

Na patelni podsmażyć cebulę, dodać kurki, podsmażyć, dodać sól/ pieprz. Dodać kozi ser i 2 łyżki śmietany. Wydawało się nam to trochę za rzadkie, więc dodałyśmy jeszcze jajko. Na koniec dodać bazylię.

W międzyczasie tarta wyciągnięta z piekarnika lekko przestygła, więc wykładamy kurki na ciasto i zapiekamy przez ok. 30 minut.

Podajemy z rukolą i – jak już padło – sosem śmietanowo-ziołowym.

/ełos

Reklamy

One comment

  1. hmmm, nie wiem czy smak kurek może sie równać z podgrzybkiem gigantem, no nie wiem 😉 ale za to całość przedsięwzięcia w mych amatorskich oczach wygląda niezwykle imponująco. Założę się też, że smakowało rewelacyjnie 🙂



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: