h1

Mussaka – tak mi się teraz skojarzyło to mus dla każdego ssaka:)

Sierpień 8, 2010

To dobry czas na wizytę w przydrożnym warzywniaku i zakup warzyw typu cukiniowatych, tj. bakłażan, cukinia, patison czy kabaczek. Nie ma sensu przerażać się, że mussaka to jakiś niesamowity wyczyn, bo tak na dobrą sprawę to zapiekanka warzywna lub mięsna. Można też to porównać do lazanii tylko zamiast makaronu przekładamy plastrami cukinii i bakłażana.

bakłażan

W tym sezonie dwa razy poszalałam z wariacją na temat mussaki. Raz przy okazji moich urodzin dla mojej kochanej rodzinki zrobiłam mussakę w wersji mięsnej, raz z ełosem w wersji bezmięsnej.

Składniki:

2 bakłażany
2 cukinie (może być żółta i zielona, dla fantazji)
cebula
4 pomidory
w wersji mięsnej paczkę mielonego mięsa

Kluczem do sukcesu jest sos beszamelowy w wersji wega polecam wersję z fetą.

Jak już chyba kiedyś pisałam zastanawiam się po co sypać pokrojonego bakłażana solą i odstawia na chwilkę. Niby usuwa się goryczkę. Robię to też, ale bez wiary, że to coś daje:) Potem grilujemy bakłażany i cukinię. Na innej patelni podsmażamy cebulę i pomidory (w wersji mięsnej podsmażamy też mięso). Robimy beszamel. No i nasze półprodukty przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na spód troszkę oliwy, porcja bakłażanów, pomidory i ewentualnie mięso, potem kolejna warstwa cukinii i tak do wykończenia składników. Na koniec zalewamy beszamelem i na 30 minut do piekarnika na 190 st.

Ważne jest oczywiście doprawienie tego wszystkiego porządnie. Bazylia i majeranek do pomidorów, sól i pieprz oczywiście jak zawsze niezbędny. Ostatnio odkrycie to fajny młynek z sola morską i pieprzem w jednym (2 w 1):) – polecam – jeszcze nie ma sekcji sponsorów (zapraszam Was jakby coś)  więc nie mogę napisać z jakiej firmy to jest:)

/surów

P.S. To chyba najgłupszy tytuł posta w mojej karierze blogera:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s