h1

Hinduskie danie z kapustą w roli głównej

Sierpień 8, 2010

Nigdy bym nie pomyślała, że w indyjskich daniach jakąkolwiek rolę odgrywa kapusta. A tu proszę, u kolegi Pardeepa podpatrzyłam super danie – z białą kapustą właśnie. Robi się to wszystko w jednym garnku:

Wersja wegetariańska:

– cebulę podsmażyć na patelni na złoto, dodać 2 ząbki czosnku
– kapustę białą (na 4 porcje tak 2/3 główki) poszatkować i dodać do cebuli
– w moździerzu rozdziabać kolendrę, dodać oliwę, garam masalę, curry i kurkumę
– ugotować kilka ziemniaków, potem pokroić je na kawałki i dodać do kapusty
– papryczkę chili pokroić drobno
– dodać sos sojowy

W oryginale jedliśmy to  z takimi pysznymi naleśnikami – ale nie udało mi się odtworzyć tego smaku. Zrobiłam więc nasze zwykłe naleśniki, tylko dodałam trochę mąki pszennej razowej i kurkumy i curry. Nawet w miarę pasowały.

W wersji mięsnej było z kurczakiem, zamiast ziemniaków.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: