h1

Urodzinowa tarta Ełosa aka Tarta ze śliwkami

Kwiecień 29, 2010

Jak co roku na moje urodziny do pracy przyniosłam tartę. Tym razem Tartę śliwkową według przepisu Jamie’go Oliviera.

Zniknęła tak szybko, że nawet nie zrobiłam zdjęcia:)

Ciasto:

moim zdaniem najlepszy przepis na ciasto kruche jest właśnie Jamiego:

(proporcje na 2 formy 30 x 30 cm)

250 g masła
200 g cukru pudru
szczypta soli
pół kilo mąki
4 żółtka
4 łyżki zimnej wody/ mleka

Utrzeć masło z cukrem i szczyptą soli, dodać żółtka, potem połączyć z mąką. Kiedy ciasto nabierze konsystencji pokruszonego chleba, dodać mleko/ wodę (ja nigdy nie wiem jaka to właściwie konsystencja więc robię to mocno na oko). Grudki trzeba rozgnieść palcami, uformować z ciasta kulę, owinąć w folię  i odstawić do lodówki na ok. godzinę. Trzeba pamiętać, że kruchego ciasta nie można za bardzo ugniatać (chyba traci na kruchości) – więc pewna oszczędność w ruchach jest wskazana.

Po godzinie rozwałkować ciasto, wyłożyć na formę (najlepsza jest taka z wyciąganym spodem), wywijając ciasto na brzegi. Wstawić do piekarnika tak na 10-15 minut na 180C.

„Wierzch” tarty:

– 350 g całych obranych migdałów
– 300 g niesolonego masła (można mniej)
– 300 g drobnego cukru (ja użyłam cukru pudru)
– 3 jajka, od szczęśliwych kur rzecz jasna
– garść pistacji (ja dałam trochę więcej a i tak za bardzo ich nie było widać)
– śliwki, wypestkowane i przepołowione
– 3 łyżki cukru waniliowego

Zmiksować masło i cukier na krem. W mikserze rozdrobnić migdały na proszek, w miseczce roztrzepać lekko jajka, dodać do nich sproszkowane migdały i wymieszać. Na koniec dodać całe pistacje (bez skorupek:)). Tak przygotowaną masę migdałową wstawić na kilkanaście minut do lodówki.

W międzyczasie śliwki posypać cukrem waniliowym, wymieszać i odstawić na 10 minut.

Masę wyłożyć na wcześniej podpieczone ciasto – tylko pamiętać, że do tego dojdą jeszcze śliwki, więc nie po sam brzeg formy.

Śliwki poukładać na wierzchu i lekko „wgnieść” w masę.

Wstawić do piekarnika w temp. 180 C na ok. godzinę lub do momentu zbrązowienia masy migdałowej.

Myślę że lekko ciepła tarta z lodami waniliowymi od Grycana może być niezła!

/ełos

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: