h1

Cannelloni ze szpinakiem

Kwiecień 15, 2010

makaron

Mam taki sprawdzony sposób na zapiekankę z cannelloni czyli z takich rur makaronowych do nadziewania.

Składniki

1 opakowanie cannelloni
1 puszka pomidorów
1 opakowanie szpinaku (tym razem wykorzystałyśmy z Ptychem świeży szpinak z organicznej plantacji jej mamy:)
1 feta
1 śmietana
1 główka czosnku (tu Ptych pojechał z ilością, ale wydaje mi się że gdzieś to się zgubiło

Sos beszamelowy

pół kostki masła, mąką i mleko, przyprawy: gałka muszkatołowa, sól i pieprz

W naczyniu żaroodpornym wywala się pomidory. Na patelni robimy szpinak tak jak każdy lubi najbardziej. My zrobiłyśmy z fetą, śmietaną i czosnkiem (wersja dla całuśników – cała główka). Nadziewamy rury tym szpinakiem i układamy warstwę na tych pomidorach. Myślałam że wersja liściasta szpinaku będzie sprawiała problem w upychaniu ale wręcz przeciwnie, łatwiej nadziać rury wersją liściastą niż lejącą papą:) w garnuszku wcześniej robimy beszamelowy sos, czyli rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy taką trzepaczką najlepiej, bo krupy robią się szybciorem. Jak zaczyna bulgać to wlewamy zimne mleko (w sumie wersja 3,2% jest ok do tego bo jakieś lepszy wychodzi ten sosik) i mieszamy aż zgęstnieje i bulgnię z 3 do 7 razy:) sosikiem smarujemy warstwę pierwszą, ale większość zostawiamy na górę. Rury mają to do siebie że nie trzeba ich gotować przed, tak jak jest to raczej konieczne w wersji lasagnia i dlatego je lubię. Ale w sumie nadziewanie jest trochę upierdliwe, ale co kto woli:) serek można na górę i do pieca na 200 st. na 40 minut:)

/surów & ptych

P.S. zdjęcie z ostrością na zlew w kuchni:)

Reklamy

One comment

  1. cannelloni w tej wersji (szpinak+feta) pycha!!!



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: