h1

pizza

Marzec 3, 2010

Taka mała zaległość do opisania.

Wspomnienie super pizzy, którą jadłyśmy kiedyś w Berlinie sprawiło, że jakiś czas temu postanowiłyśmy zrobić pizzę. Wklejam zdjęcie tej berlińskiej, bo tej naszej nie udało się zrobić zdjęcia.

(widelec dla oddania proporcji)

Nasze ciasto zrobiłyśmy wg przepisu na torebce z mąką – bo mąkę kupiłyśmy lanserską, specjalnie do pizzy:

0,5 kg mąki
30 g drożdży
ok 250 ml wody
łyżeczka cukru
łyżka oliwy
sól do smaku

Ciepłą wodę wymieszać z cukrem i połączyć z drożdżami, dodawać mąką i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Uformować kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować (to robił dzielnie Kamilos) i przekładać na formę natłuszczoną oliwą. Nałożyć dodatki i piec w piekarniku nastawionym na 200C przez ok 20 minut. W połowie pieczenia dodać mozzarellę.

Jeśli chodzi o dodatki to my miałyśmy wersję z pieczarkami, papryką, cebulą i rukolą. Tylko rukolę za wcześnie dałyśmy bo się trochę przysuszyła. No ale następnym razem będzie już dobrze:).

Ta pizza w Berlinie była ze świeżą rukolą, prosciutto crudo i parmezanem w plasterkach.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: