h1

Czarne rissotto z rzepą

Marzec 3, 2010

No to wymyśliłam!

Czytałam na  „można gościom” że zrobili risotto z rzepą to pomyślałam, że to może dobry pomysł. Ale żeby za łatwo nie było, kupiłam czarny ryż na rissotto. Zobaczymy jutro co to wyszło, na razie podaję jak to zrobić:)

Tu w fazie przygotowań:

Składniki:

– biała cebula
– ząbek czosnku
– 3 marchewki
– pietruszka (obie części:))
– rzepa
– białe wino
– wywar z jarzyn
– parmezan, świeżo starty
– ryż na risotto
– zioła do smaku (rozmaryn, oregano, tymianek, kolendra)

Podsmażyć na maśle cebulkę, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, następnie dodać ryż i zalać bulionem. Dusić pod przykryciem, dodać po jakimś czas wino. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce i dodać do ryżu. Wszystko dusić i obserwować ryż. Na końcu dodać pokrojoną w plasterki rzepę (tu się waham, czy nie lepiej ją jakoś na mniejsze kawałki pokroić, zobaczymy jutro).  Na końcu dodać zioła, posiekaną natkę pietruszki i starty parmezan.

Reklamy

One comment

  1. powiem tak – estetyka pozostawia wiele do życzenia, ale myślę że w kategorii „danie do jedzenia po ciemku” daje radę:)



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: