h1

Musaka w wersji wege

Luty 16, 2010

Musaka, czy też moussaka, zawsze mi się kojarzy z tekstem z jednego filmu – „co? Mózg ssaka?”. Nie jest to może najbardziej zachęcający wstęp kulinarny, ale wiadomo, nad skojarzeniami trudno zapanować:)

Potrzebujemy:

– po 2-3 bakłażany i cukinie
– 2 czerwone cebule
-2 ząbki czosnku
– 2 czerwone papryki
– kilka ziemniaków (ugotowanych)
– 2 puszki pomidorów pokrojonych

+ sos beszamelowy:

– 600 ml mleka
– jajko
– 80-100 g masła
– 80-100 g mąki
– gałka muszkatołowa
– sól, pieprz
– ser feta albo można by też spróbować mozzarellę

Bakłażany pokroić, posolić i odstawić na trochę. Potem opłukać, odsączyć i  wrzucić do jakiegoś dużego żaroodpornego naczynia (trochę tego będzie). Pokroić też cukinię,paprykę, cebulę i czosnek, dobrze przyprawić (ja teraz do wszystkiego daję kolendrę i rozmaryn, ale można też np. oregano) i wszystko razem włożyć do piekarnika na ok 200C tak na ponad pół godziny.

Do tego piekarnika zaglądać, mieszać, można dodać trochę oliwy – ogólnie czuwać.

Potem układamy wszystko w naczyniu żaroodpornym: na spód rozkładamy pokrojone ziemniaki, na to połowę warzyw, potem na to pomidory z puszki, potem drugą część warzyw. Całość polewamy sosem beszamelowym – sos jest w tym wszystkim najlepszy, bo ten ser się tak fajnie roztapia:))))

Sos robi się tak:

masło roztapiamy, łączymy powoli z mąką na jednolitą masę, dodajemy stopniowo mleko i startą gałkę, sól i pieprz. Mieszamy cały czas, a jak się zagotuje to odstawiamy na chwilę. Jak przestygnie, dodajemy jajko i pokrojony ser i mieszamy.

Polewamy sosem naszą potrawę i wstawiamy do piekarnika tak na 40-50 minut w temp. ok 180. Wcześniej sprawdzamy, że oprócz trybu piekarnika, nastawiliśmy również odpowiednią temperaturę:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: