h1

kuskus z bakłażanem

Luty 8, 2010

Słowo się rzekło, czas na eksperymenty. Posłuchałam rady – poszłam do sklepu i zaczekałam, aż mi się jakieś warzywo spodoba. Spodobał się bakłażan (ten kolor!) – i tak powstało dzisiejsze danie.

Składniki:

– czerwona cebula
– ząbek czosnku
– pasta curry
– tofu sałatkowe twarde (chociaż myślę, że bez tego składnika by się obeszło)
– bakłażan
– kuskus
– przecier pomidorowy

Standardowo – kroimy i podsmażamy cebulę, dodajemy sprasowany czosnek i odrobinę pasty curry (wiadomo, jest strasznie ostra i trzeba uważać). W międzyczasie kroimy bakłażana, skrapiamy sokiem z cytryny/ limonki i odstawiamy na kilkanaście minut. Potem na grillowej patelni mocno przysmażamy z małą ilością oliwy. Solimy. Przygotowujemy kuskus (najlepiej zalać go nie wodą, ale wywarem z warzyw) .

Do cebuli i czosnku dodajmy pokrojone na kawałki tofu i smażymy. Co prawda po tofu efektów smażenia nie widać, ale wierzymy, że te parę minut na patelni robi dużą różnicę.

Na koniec dodajemy przecier pomidorowy – ja w szafce znalazłam organiczny od Mamixa więc się bardzo ucieszyłam.  Wszystko razem mieszamy, dodajemy zgrillowanego bakłażana i chwilę grzejemy na patelni. Na koniec łączymy z kuskusem. I już.

/ełos

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: