h1

Czekając na kuskus

Luty 7, 2010

Na jutro gotuję totalny eksperyment. Z kuskusem:)

Zobaczymy co z tego wyjdzie. Tymczasem muszę przytoczyć przepis na

Szpinakowe Kluski Dro

Ponieważ Dro była tak miła, że przesłała przepis mailem, to prostu go tu wklejam, z mały komentarzem:

ja dałam za mało sera, a za dużo kaszy więc takie wyszły lekko krochmalowate te kluski, ale myślę że warto spróbować raz jeszcze – smakują całkiem jak szpinakowe gnocchi. Tylko zdrowsze, bo bez mąki. Polecam więc:

” opakowanie mrożonego szpinaku
– kostka twarożku mielonego
– ok. 2 szklanek kaszy manny błyskawicznej
– jajo
– czosnek
– gałka muszkatołowa

dodatki: bułka tarta, ser żółty

Szpinak rozmrażamy, odsączamy najbardziej, jak się da i mieszamy z serem i z jajkiem, czosnkiem przepraskowanym, gałką, solą i pieprzem. Wmieszawujemy kaszę – tyle, by się całość zrobiła mocno sztywna, a łyżka gięła z wysiłku. Odstawiamy do lodówki na 30 min, a potem robimy kuleczki rozmiaru orzech włoski (zwilżonymi dłońmi lub łyżkami, zgrabniejsze lub nie) i wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy do wypłynięcia. Ciepłe posypujemy startym żółtym serem, żeby miał szansę się stopić. Można też polać bułeczką tartą z masłem. Ja daję i ser i bułkę, a co :)))”

Najbardziej podoba mi się słowo „wmieszawujemy” 🙂
/ełos
Reklamy

One comment

  1. wow, Dro melduje, że się wzruszyła 🙂 i wybacza nie poinformowanie o blogu na czas :)))



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: