h1

poza programem

Styczeń 31, 2010

Sałatka z fasoli, pomidorków koktajlowych i cebuli czerwonej

Sałatka bardzo prosta i całkiem fajna. Podobno przepis Nigelli.

tak wygląda, nieco uszczknięta.

Pół czerwonej cebuli siekamy drobno, dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego* i odstawiamy na 15 minut. Czerwoną fasolę z puszki płuczemy, odcedzamy. Pomidorki koktajlowe (jak widać na załączonym obrazku najkorzystniej prezentują się te żółto-pomarańczowe) przekrajamy na pół, dodajemy do fasoli, dodajemy odrobinę oliwy i cebulę (ale bez octu). Na wierzch posypujemy posiekaną natkę pietruszki.

* ocet balsamiczny powinien być dobry. Jak mnie niegdyś poinstruowano, najprostsza metoda oceny, czy jest dobry to sprawdzić, czy nie ma dodatku karmelu ani żadnych E. Wtedy jest spora szansa, że jest dobry.

Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym, chilli i sokiem z limonki

Tę zupę ugotowałam z inspiracji Ptycha i jemu zostawiam opisanie przepisu. Powiem tylko, że jest pyszna! Zapewne bardziej fotogeniczna byłaby wersja z czerwoną soczewicą, ale akurat miałam zieloną na podorędziu.

/ełos

Reklamy

One comment

  1. no cóż tym razem nie mam co komentować bo nie miałam zaszczytu spróbować:)

    Ale zdjęcia.. superowe:) taki dzionek pod wezwaniem zdjęć:)



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: