h1

pilaw jarzynowy

Styczeń 28, 2010

mimo dziwnej nazwy, chodzi tu o ryż z warzywami:). Troszkę się naobierałam tych warzyw wczoraj, nawet pokusiłam się o własnoręcznie zrobienie wywaru z jarzyn. A co tam.

Potrzebujemy:
– 2 cebule
– 3 pomidory, obrane z skórki i pokrojone na plasterki
– 2 ząbki czosnku
– brokuły – pokrojone na małe kawałki
– 2 cukinie pokrojone na plasterki
– 200 – 300 g pieczarek pokrojonych na plasterki
– przyprawy: kumin, papryka, chilli
– 3/4 szklanki białego wina
– 300 g ryżu długoziarnistego (można chyba też spróbować wersję z risotto)

W duży garnku – ale naprawdę dużym – na oliwie podsmażamy cebulkę, po chwili dodajemy czosnek – tak na minutkę. Potem dodajemy ryż i mieszamy. Wlewamy ten wywar (tak ok. 1,5 szklanki), wino, dodajemy pieczarki i pomidory, przyprawy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu tak przez 15-20 minut.

Potem dodajemy brokuły i cukinię i gotujemy kilka minut (7-10) – tak, żeby warzywa były takie raczej chrupiące a nie rozgotowane.

/ełos

Reklamy

One comment

  1. dobry było:) na dwie tury zpałaszowałyśmy wszystko:D

    nie będę kryła – ełos w ostatnim czasie bryluje:)



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: