h1

curry z ciecierzycy vel cieciorki

Styczeń 26, 2010

Ja nigdy nie wiem jaka jest różnica między ciecierzycą a cieciorką i mam przeczucie, że to jest to samo.

Danie dzisiejsze w sumie opiera się na przyprawach: chilli, kurkuma, papryka, kolendra, kumin, garam masala. Mogłabym tu zrobić mikro lans i napisać, że najlepiej użyć kurkumy i garam masali prosto z Indii, ale wiadomo, że nie każdy ma w pracy takie osoby, co spędzają w Indiach Sylwestra. No to mogą być przyprawy ze sklepu.

Kroimy dużą cebulę, rozgniatamy 2-4 ząbki czosnku (ja po doświadczeniach z tzatziki użyłam dwóch) i podsmażamy na patelni. Dodajemy wszystkie przyprawy – po jednej łyżeczce – oprócz garam masali. Ja jeszcze dodałam pastę curry. To wszystko razem mieszamy i smażymy przez chwilę. Potem dodajemy 2 puszki ciecierzycy i 2 puszki pomidorów pokrojonych (z sosem). Dusimy wszystko 20 minut. Dodajemy łyżeczkę garam masali i dusimy jeszcze 10 minut. W przepisie było dusić pod przykryciem, ale że od tego sosu pomidorowego wszystko raczej rzadkie było, to dusiłam bez przykrycia, żeby trochę odparowało. I już.

Podawać najlepiej z indyjskim chlebem naan albo z czapati – czasem można spotkać w sklepie. Chociaż czapati to można zrobić samemu i może kiedyś się podejmę.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: