h1

tagliatelle z puree pieczarkowym i rukolą

Styczeń 24, 2010

Jako że poprzedniego dnia zakupiłam rukolę, szukałam przepisu na coś, do czego mogę ją wykorzystać – no i padło na makaron.

Miały być kurki – ale po pierwsze nigdzie nie było (marynowane odrzuciłam po kilku sekundach) a po drugie, wiadomo, że szukamy subsytutów:) padło na pieczarki.

Robi się tak –

Pieczarki (tak ok. 300-400 g) obrać i pokroić na całkiem spore kawałki, lekko podsmażyć, doprawić do smaku. 1/4 odłożyć, resztę przełożyć do blendera. Podsmażyć cebulę (miało być pół, ale ja dałam całą) i dołożyć do pieczarek z blendera, dodać 2 łyżki masła i zrobić z tego puree.

Podsmażyć cebulę (tutaj miała być łyżka, ale ja znów dałam całą) – oficjalnie dlatego, że Surów lubi, ale tak naprawdę to niezbyt uważnie czytałam przepis.  Tą cebulę zeszklić, dodać białe wino (lub ewentualnie bulion), trochę zredukować (chociaż mi się zredukowało w 3 sekundy, więc pewnie coś tu nie tak zrobiłam), dodać łyżkę masła, 3 łyżki śmietany i tamte pieczarki, które na początku odłożyliśmy.

Makaron (ja wybrałam tagliatelle) ugotować al dente, wymieszać z sosem i rukolą. Rozłożyć na talerzach, na wierzch dać podgrzane purre i posypać parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Ta rukola jest nieodzowna, bo po pierwsze jest super, a po drugie nadaje całemu daniu smak.

PS Zapomniałam dodać, że danie z kurkami jest na pewno zylion razy lepsze, ale jak się wszystkie 2 znalezione grzyby zjadło w dniu grzybobrania, to potem trzeba sie obejść pieczarkami!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: